hipnoterapia.hu
www.hipnoterapia.hu
 

Hipnoterápia - Tények és tévhitek

Az utóbbi időben gyakran találkoztam azzal a jelenséggel, hogy a hipnózisról alkotott kép az emberek fejében teljesen távol áll a valóságtól. Szeretném ezeket a tévhiteket eloszlatni és egy reálisabb képet kialakítani erről a területről.

Kevés olyan terápiai módszer létezik amit annyira félreértenek mint a hipnózist, annak ellenére, hogy hatásossága felbecsülhetetlen. Az emberek többsége azt gondolja, hogy a hipnózis az alvás, eszméletvesztés, a tudat kontrollálása vagy valamiféle misztikum.

Egyre elfogadottabb, hogy a módszer jól használható a gyógyítás különféle területein. Lássuk milyen elképzelések alakultak ki az emberek fejében, és mi az igazság!

Tévhit 1. A hipnózis valami különleges állapot, ami veszélyes. Mi van, ha "bennragadok" ebben az állapotban?

A tények: A hipnózis mindennapos természetes állapot, naponta 3-6 alkalommal is átéljük a hipnózis állapotát hosszabb-rövidebb ideig. Pl. ha egy izgalmas könyvet olvasunk, vagy éppen mélyen elmerülünk egy jó filmben annyira, hogy nem is észleljük az idő múlását, se a külvilágot. Ilyen érzés az is, amikor reggel ébredezünk, de még nem nyitottuk ki a szemünket, de már halljuk azt, hogy valaki a fürdőszobában zörög.

A hipnózis szó görög eredetű ("Hypnos"), jelentése alvás. Természetesen itt nem arról az alvásról van szó, mint amikor éjjel alszunk, ugyanis a hipnotikus "alvás" egy olyan megváltozott tudatállapot, amikor halljuk a külvilágot, például a hipnotizőr javaslatait, de közben a test és az elménk tudatos része relaxál, pihen, más szavakkal amikor a tudatos elme háttérbe szorul, ugyanakkor a tudatalatti elme megnyílik. A hipnotikus transz egy leírhatatlan, kellemes, csodálatos érzés. Akik átélték ezt a transzállapotot, azok nem attól tartanak, hogy "bennragadnak" ebben, hanem azt sajnálják, hogy 30-90 perc után vissza kell térni az éber állapotba.

Tévhit 2. A hipnózisban olyan dolgokat is megteszek, vagy elmondok, amiket nem tennék meg vagy mondanék el normál éber állapotban.

A tények: Az ego vagy más néven "énkép" folyamatosan őrködik. Olyan szuggesztió (javaslat, utasítás) esetén, ami nem fér bele az egyén morális vagy etikai világnézetébe, egyszerűen megtagadja a végrehajtást, vagy akár ki is jön a transzállapotból. Hipnoterápiában nincs ilyen veszély, mert ott a terapeuta az előre megbeszélt szuggesztiókat adja az alanynak. Ha egy probléma tudatalatti okát keresik, azt elsősorban az alany érzi, hallja, vagy látja, és hogy beszél-e róla, az a saját döntése.

Tévhit 3. Hipnózisban öntudatlan állapotban, csukott szemmel fekszem, nem tudom mi történik velem.

A tények: Egy személy aki hipnózisban van, az csak a külső szemlélő számára tűnhet öntudatlannak. Az alany hallja a környezetében zajló dolgokat, és csak azért fekszik csukott szemmel, mert az jólesik neki. Természetesen az sem igaz, hogy csak csukott szemmel és fekve lehet hipnózisban lenni. Gondoljunk csak a színpadi show-hipnózis műsorokra, vagy a mindennapos élményeinkre, amikor például autóvezetés közben akár 50 km-es szakasz is kiesik a tudatos figyelmünkből, és csak azt vesszük észre, hogy megérkeztünk mondjuk Gyöngyösről Budapestre.

Tévhit 4. Nem akarok 3 évig hetente "kezelésekre" járni, mert nekem arra se időm, se pénzem nincs…

A tények: Hipnózisban a probléma jellegétől függően akár egyetlen alkalom elegendő lehet a teljes változáshoz. A módszer olyan gyors és hatásos, hogy Kanadában és az USA-ban már szakmai berkekben köztudomású: ha egy hipnoterapeuta három ülés alatt nem tudja megoldani a problémát kliensénél, akkor az a kezelés-sorozat vagy a pénzről szól, vagy a hipnotizőrt szakmailag minősíti.

Tévhit 5. A hipnoterápia annak segíthet, akinek mentális problémája van, és nekem nincs ilyen.

A tények: A hipnoterápia egy olyan összetett terápia, ami szellemi, érzelmi és testi problémák esetén is megoldást nyújthat. Ilyenek például a múlt elengedése, stressz oldás, önbizalom növelése, pozitív szuggesztiók elültetése a tudatalattiban, célok elérése (fogyás, dohányzásmentesség, pályaválasztás, sport, stb...), gazdagság identitás fejlesztése, stb... Teljesen egészséges emberek is használják a hipnózis adta előnyöket közérzetük és életminőségük javítására.

A hipnózis másik pozitív tulajdonsága, hogy nagyon jól lehet különböző terápiákkal kombinálni, ahol a hipnózis, mint katalizátor járul hozzá a gyógyuláshoz. A hipnózis erejével lehetséges relatív gyorsan és pontosan felszínre hozni és megoldani a problémákat.Forrás: antalvali.com


Vissza az előző oldalra | Az oldal tetejére

Hirdetés
KER
Csapatépítő tréning
Online Autóbérlés
SzállásPort

Factory
Az Ön által most látogatott oldal tartalmilag jelentősen továbbfejleszthető. Amennyiben
Önnek erre együttműködési javaslata van, kérjünk keressen meg bennünket ide kattintva!
 

Retro | Háztartási cikkek | Online marketing | Belföldi szállások | Coaching | Terápia | Fotók | Öko | Orvoslista | NLP Tanfolyamok | Nyomtatás

Céges csapatépítő | Nonprofit oldalak | Hvar-sziget | Hotels in Hungary | Írországról | USA info | Panel lakás felújítása